Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Hur tapetserar man?

Hur tapetserar man för att få bästa möjliga resultat? Många tror att det är en krånglig process, medan det i själva verket både är enkelt och väldigt kul. Du kommer dessutom känna dig både stolt och nöjd efteråt! Nedan har vi en steg-för-steg-guide som förklarar hur man tapetserar med EasyUp/NonWoven. Du kan även se filmen när Krickelin tapetserar om sitt sovrum, samtidigt som hon förklarar hur man gör.

 

Tapetsera – steg för steg

Var börjar man tapetsera och vilka är de viktigaste stegen att följa? Vi har satt ihop en praktisk guide som hjälper dig genom hela tapetseringsprocessen. Med våra tips och tekniker kan du uppnå ett perfekt resultat och förvandla dina väggar på ett enkelt och effektivt sätt! Lär dig att tapetsera med vår steg-för-steg-guide!

 

Gör så här:

 

Börja med att kolla så att väggen är jämn och slät samt att underlaget är fast. Spackla och slipa vid behov. Se även till att väggen i målad i samma ton som den tapet ni sätter upp, för att på så vis minska risken för att det lyser igenom. Läs mer om förberedelser här.

Utgå ifrån rummets mest iögonfallande hörn. Därifrån tapetserar du först åt ena, sen åt andra hållet. På det sättet kommer ev. små missar i t.ex. mönsterpassning inte att synas.

Det är viktigt att få första våden rak. Använd därför alltid ett vattenpass och rita upp en lodrät linje ca 53 cm in på väggen så att denna blir synlig och kan användas som lodlinje när du passar in första våden.

 

 

 

 1. Se till att underligande tapet är jämn och inte har några skavanker eller luftbubblor. Skär bort tapet som släppt från underlaget och slipa ned kanterna tills de är ett med väggen. Även ojämnheter och skador i tapeten slipas. Skador i underlaget spacklas och slipas innan tapetsering.

För att garantera att tapeten blir rak på väggen bör du använda ett lod och dra ett rakt vertikalt blyertsstreck som utgångspunkt att fästa första våden. 

 

 

 

 2. Limma med pensel vid tak och golvlister.

 

 3. Rolla väggen med lim. Läs mer om lim här.

4. Det är nu dags att börja tapetsera. Dra upp den första tapetvåden mot taket, fäst lätt överst, kontrollera mot din uppritade lodlinje eller med vattenpass att den är rak, pressa sen fast den övre delen av våden och skär av vid taklisten. Det är bra att ha en hållare eller ett tråg för rullen på golvet, men det går bra även utan om golvet är rent.

 

5. Släta ut resten av våden med tapetborste eller tapetverktyg, från mitten uppåt, från mitten nedåt, sist på kanterna (torka av ev. limrester från tapetverktyget mellan tagen). 

 

 

6. Pressa ned tapeten mot kanten med t ex en tapetsax och skär därefter av tapeten vid taklisten.  Använd tapetkniv eller vasst rakblad. 

 

 

 

7. Pressa ned tapeten mot kanten och skär av vid golvlisten. Använd sockelkniv eller vasst rakblad.

8. Upprepa proceduren från steg 4, mönsterpassa, vid behov, efterföljande våder noga mot den första. Läs mer om hur du gör vid hörn, fönster, dörrar och vägguttag.

 

9. Tvätta bort eventuella limrester med blöt svamp. Var inte rädd för att använda ordentligt med vatten här, tapeten tål det. Tvätta alltid mellan varje våd.

 

 

 

 

Smarta tips: Ha dina verktyg nära till hands och byt ofta rakblad.

Glöm inte att varje rakblad har fyra sidor!

 

 

Följ oss @tapethandeln.se på Instagram