Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Mönsterpassning – Vad innebär det?

Mönsterpassning vid tapetsering avser att matcha mönstret på en tapet vid sammanfogning av två eller flera tapetbanor. Syftet är att skapa en kontinuitet och en enhetlig design över hela väggytan. När du arbetar med en tapet med ett tydligt mönster, till exempel blommor, ränder eller geometriska figurer, är det viktigt att säkerställa att mönstret fortsätter sömlöst från en tapetbana till nästa. Mönsterpassningen handlar om att justera varje tapetbana så att mönstret matchar perfekt både horisontellt och vertikalt.

Rak passning


 

Vid rak mönsterpassning ska varje våd passas in med den föregående i precis rätt position. Håll vådens överkant i nivå med taklisten och skjut långsamt uppåt tills mönsterbilden passar ihop med den föregående våden. Höjden på rapporten dvs hur långt det är tills samma del av mönstret repeteras i höjdled anges på etiketten vid rubriken ”Mönsterhöjd”.

Ingen passning (fri passning)Inget mönster som behöver passas. Sätt bara våderna sida vid sida utan hänsyn till mönstret.

 

 

Förskjuten passning


 

Förskjuten mönsterpassning används för att åstadkomma en storskaligare fördelning av mönsterbilden på väggen. Tapetseras på samma sätt som vid mönsterpassning men med skillnaden att man kan få skjuta upp våden ett längre stycke innan man finner läget då passningen stämmer över skarven till den föregående våden. En effekt av detta kan bli att det går åt lite mer tapet vilket man tar hänsyn till vid beräkningen av åtgången. Vid förskjuten mönsterpassning får man som regel lägga till en halv mönsterhöjd på varje våd efter att man beräknat takhöjden.Följ oss @tapethandeln.se på Instagram