Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Förarbete – Tapetsering

När det kommer till att tapetsering, är förarbetet nyckeln till att uppnå ett resultat som både imponerar och varar över tid. Att anpassa förarbetet till den specifika typen av material som dina väggar är gjorda av är en investering som definitivt kommer att löna sig. Genom att ta hänsyn till väggarnas unika egenskaper och göra de nödvändiga förberedelserna kan du skapa en perfekt yta för att applicera din drömtapet. Vi guidar dig genom förarbetet innan tapetsering!

Tapetsera - Förarbete

 1. Innan du sätter igång att tapetsera är grundregeln i förarbetet att underlaget alltid ska vara torrt, jämnt och väl förankrat.
 2. Bryt strömmen i rummet och montera ner eventuella vägguttag och strömbrytare.

Vilka verktyg behövs?

 1. Tvättsvamp och hink med rent vatten
 2. Vattenpass eller lod
 3. Pensel
 4. Tapetverktyg
 5. Sax
 6. Skarvrulle
 7. Tumstock
 8. Roller
 9. Tapetkniv 

Tapetsera över en gammal tapet?

Det går fint att tapetsera över en gammal tapet. Se bara till att slipa och spackla över gamla tapetskarvar och jämna till med sandpapper så att inga hack eller stegskillnader känns när du drar handen över ytan. Alla EasyUp-tapeter har en mycket god täckförmåga, minst 99%, vilket innebär att mönster och färg i den gamla tapeten inte kommer att synas igenom.

Olika ytor att tapetsera på

Ska du tapetsera på målad vägg eller tapet? Förarbetet är väldigt viktigt oavsett materialet på väggen. Genom att noggrant anpassa förberedelserna till den specifika typen av material som väggen består av, kan du vara säker på att uppnå ett enhetligt resultat. Att ta hänsyn till dessa faktorer är av största vikt för att skapa en perfekt yta och förbättra hållbarheten hos din tapet.

Glasfiber eller annan målad väv

Underlaget tvättas med målartvätt och sköljs sedan av. Bredspackla, slipa eller sätt upp Easy Liner före tapetsering.

 

Textiltapet, juteväv, sjögräs eller liknande

Starta med att riva ner det gamla materialet. Använd tapetnedtagningsmedel om det sitter hårt. Spackla och slipa ytan.

 

Målad vägg

När du ska tapetsera på målad vägg börjar du med att slipa lätt med sandpapper på den målade ytan för att limmet lättare ska fästa.

 

Betong och putsade ytor

Spackla ojämnheter och skarvar. Bredspackla och slipa hela ytan. Damma av.

 

Gips-, spån- och träfiberplattor

Spackla spik- och skruvhål, skarvspackla plattorna med skarvremsor eller limma dem med vävlim. All spackling görs med sandspackel. Slipa ytan. Spånskiveskarvar grundmålas med alkydfärg för att undvika kantresning.

 

Börja tapetsera

När du är färdig med själva förarbetet är det dags att börja med det roliga – nämligen att tapetsera! Men hur tapetserar man egentligen? Läs mer och få vägledning genom hela processen.

Följ oss @tapethandeln.se på Instagram