Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Förarbete – Tapetsering

Tapetsera - Förarbete

För att få ett snyggt och långvarigt resultat är det viktigt att du gör ett noggrant förarbete innan tapetsering. Du behöver förbereda alla ytor för att skapa en jämn och ren grund. Här kommer vi gå igenom alla moment för ett lyckat förarbete, anpassat efter vilken typ av vägg du vill tapetsera. Vi guidar dig genom förarbetet innan tapetsering

 

Steg för steg förarbete inför tapetsering

Här går vi steg för steg igenom vad du ska tänka på när du påbörjar förarbetet inför tapetsering. Dessa steg passar för de flesta väggar, längre ned i artikeln går vi igenom specifika förberedelser på olika ytor.

Verktyg du behöver vid förarbete innan tapetsering

  • ·       Tvättsvamp och hink med vatten
  • ·       Vattenpass eller lod
  • ·       Slippapper och slipkloss
  • ·       Pensel och roller
  • ·       Tapetverktyg
  • ·       Spackel och spackelspade
  • ·       Skarvrulle
  • ·       Hammare, skruvmejsel och tumstock
  • ·       Tapetkniv, sax och brytbladskniv

 

Steg 1: Rengör väggarna

Använd gärna målartvätt eller en blandning av målarsoda och vatten för att tvätta bort smuts, fett och damm från väggarna. Använd en svamp och se till att skölja av ordentligt med rent vatten. Detta är viktigt för att tapetklistret ska fästa ordentligt.

Steg 2: Ta bort krokar, spikar och skruvar

Använd en hammare eller skruvmejsel för att försiktigt dra ut alla krokar, spikar och skruvar från väggarna. Lägg en träbit eller liknande mellan väggen och hammaren för att undvika skador på ytan.

Steg 4: Spackla hål och ojämnheter

Använd spackel för att fylla igen hål, ojämnheter och skarvar på väggen. Spackla i tunna lager och låt det torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg.

Steg 5: Slipa väggarna

När spacklet har torkat, slipa väggarna med ett fint slippapper för att få en jämn och slät yta. Slipa även ner gamla tapetskarvar om du ska tapetsera över en gammal tapet.

Steg 6: Strömbrytare och uttag

Bryt strömmen i elcentralen, skruva av skydden från strömbrytare och uttag med en skruvmejsel. Använd maskeringstejp för att täcka uttagen och skydda dem från färg och lim. När tapetseringen är klar och tapeten har torkat kan du sätta tillbaka dem och sätta på elen.

Vid behov – grundmåla

Om du ska sätta upp en ljus tapet på en mörk vägg eller om väggen har starka mönster, grundmåla väggen med en vit färg för att undvika att underlaget lyser igenom. Låt färgen torka i minst 24 timmar innan du börjar tapetsera.

Tapetsera på tapet

Det går fint att tapetsera över en gammal tapet. Börja med att se till att den gamla tapeten sitter fast ordentligt. Skär bort lösa bitar och spackla över de gamla tapetskarvarna, slipa sedan med sandpapper så att inga hack eller stegskillnader känns när du drar handen över ytan. Kontrollera att underlaget är helt slätt innan du går vidare. Alla EasyUp-tapeter har en mycket god täckförmåga, vilket gör att mönster och färger från den gamla tapeten inte syns igenom.

Börja tapetsera

När du är färdig med själva förarbetet är det dags att börja med det roliga – nämligen att tapetsera! Vi har skapat en användbar guide för hur man tapetserar, få vägledning genom hela processen.

Olika ytor att tapetsera på

Vilken typ av förarbete som behövs inför tapetsering beror mycket på vilken typ av vägg du har.  Genom att anpassa förberedelserna till den specifika typen av material som väggen består av, kan du vara säker på att du får ett fint resultat. Nedan går vi igenom vilken typ av förarbete innan tapetsering som behövs för olika material.

Glasfiber eller annan målad väv

Underlaget tvättas med målartvätt och tvättas sedan av noggrant. Bredspackla, slipa eller sätt upp Easy Liner före tapetsering.

Textiltapet, juteväv, sjögräs eller liknande

Starta med att riva ner gammal tapet. Använd tapetnedtagningsmedel och värmepistol om det sitter hårt. Spackla och slipa ytan helt jämn.

Målad vägg

När du ska tapetsera på målad vägg innebär förarbetet att du slipar lätt med sandpapper på den målade ytan för att limmet lättare ska fästa på väggen.

Betong och putsade ytor

Spackla alla ojämnheter och skarvar. Bredspackla hela ytan och slipa för att få en jämn grund. Torka bort allt slipdamm med en trasa innan du fortsätter med tapetsering.

Gips-, spån- och träfiberplattor

Börja med att spackla igen spik- och skruvhål. Skarvspackla sedan plattorna med skarvremsor eller limma dem med vävlim. Använd sandspackel för alla spacklingsmoment och slipa ytan noggrant. För att undvika att spånskiveskarvar reser sig, grundmåla dem med alkydfärg.

FAQ

Måste man tvätta väggen innan tapetsering?

Ja, tvättning av väggen är ett viktigt steg för att vara säker på att tapetklistret kan fästa ordentligt på väggen. Väggen bör vara hel och ren före tapetsering.

Vart sätter man första våden?

Första våden sätts vid ett fönster, helst det som ligger närmast söder för att undvika skuggor vid skarvarna. Fäst ett lod en vådbredd från fönster eller hörn.

Behöver jag spackla tapetskarvar innan tapetsering?

Ja, om du inte vill att skarvarna ska synas igenom den nya tapeten är detta ett viktigt steg.

Varför blir det bubblor i tapeten?

När tapeten blir bubblig vid applicering beror det ofta på att väggen är fuktig, det är därför viktigt att du väntar tills väggen är helt torr under förberedelserna, innan du börjar tapetsera.

Följ oss @tapethandeln.se på Instagram