Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Lägga vinylgolv 1

Ta del av vår omfattande guide på att lägga vinylgolv, från förberedelse till utförande. Vi går igenom de viktigaste stegen och de verktyg du behöver. Här får du även tips och råd kring hur du underhåller och sköter om ditt vinylgolv. Vinylgolv finns både på rulle och i click-format.

Lägga vinylmatta själv – Så gör du

Att lägga vinylgolv är ett praktiskt och relativt enkelt hemmaprojekt. Här är en steg-för-steg-guide på hur du kan lägga vinylmatta själv.

Du behöver:

Steg 1 – Förberedelse

Mät det område där du vill lägga vinylgolvet noggrant för att bestämma mängden material du behöver. Se till att underlaget är rent, jämnt och fritt från ojämnheter. Om nödvändigt, lag eventuella skador och ta bort tidigare golvbeläggningar.

Steg 2 - Skär till och anpassa

Rulla ut vinylgolvet över det förberedda underlaget och låt det vila i rumstemperatur i några timmar för att anpassa sig till rummet. Använd ett måttband och markera golvet för att anpassa vinylgolvet till rätt storlek. Lämna extra material längs kanterna. Använd en mattkniv eller golvskärare för att noggrant skära vinylgolvet längs markeringarna.

Steg 3 - Limning

Om du använder lim, applicera det jämnt på underlaget med en tandad spackelspade enligt tillverkarens anvisningar. Låt det torka tillräckligt innan du fortsätter.

Steg 4 - Placera vinylgolvet

Börja lägga vinylgolvet från ena hörnet av rummet och arbeta dig mot dörren. Se till att vinyl-plattorna är ordentligt anslutna. Använd en rulle eller ett trampverktyg för att trycka ner vinylgolvet och ta bort eventuella luftbubblor.

Steg 5 - Avsluta och trimma

Använd en mattkniv för att skära bort överflödig vinyl längs kanterna och runt hinder i rummet.

Om det finns dörrövergångar eller trösklar, installera dem enligt behov.

Så tar du hand om ditt vinylgolv

Dammsug regelbundet

För att avlägsna damm, smuts och grus som kan orsaka repor, använd en dammsugare med en mjuk borste regelbundet.

Daglig moppning

För att torka upp smuts – använd en fuktig trasa eller mopp. Det är viktigt att undvika att använda för mycket vatten, eftersom överskott av fukt kan skada vinylgolvet.

Mild rengöring

Använd en mild rengöringslösning speciellt avsedd för vinylgolv. Se till att följa tillverkarens rekommendationer för rätt blandning och användning. Undvik starka kemikalier och blekmedel.

Undvik repor

Placera möbeltassar under möbelben och fötter för att förhindra repor när du flyttar möbler.

Använd dörrmattor

Placera dörrmattor vid ingångar för att minimera mängden smuts och grus som dras in i huset. Detta hjälper till att skydda vinylgolvet från slitage.

Undvik hårda borstar

Använd aldrig hårda borstar eller skurpads som kan repa ytan. En mjuk trasa eller en vinylmopp är bäst lämpad för rengöring.

Fördelar med vinylmaterial

 • Är känt för sin hållbarhet och förmåga att stå emot slitage, vilket gör dem idealiska för utrymmen med hög trafik som hallar och kök.
 • Det finns ett brett utbud av mönster, färger och stilar att välja mellan, vilket ger dig möjlighet att anpassa ditt golv till din inredning och personlig smak.
 • Är motståndskraftigt mot fukt och vatten, vilket gör dem lämpliga för badrum och tvättstugor där vattenstänk är vanliga.
 • Finns i olika installationstyper, inklusive klicksystem, vilket gör dem relativt enkla att installera som ett DIY-projekt.
 • Är lätta att rengöra och kräver minimalt underhåll. Regelbunden sopning och moppning räcker oftast för att hålla dem i gott skick.
 • Ger en mjuk och bekväm yta att gå på, vilket är skonsamt för fötterna och lederna.
 • Är ofta mer prisvärda än många andra golvbeläggningar, vilket gör dem till ett ekonomiskt val för många hem.


Nackdelar med vinylmaterial

 • Har en begränsad livslängd jämfört med vissa andra golvbeläggningar som keramiska plattor eller natursten. De kan slitas ner snabbare i områden med hög trafik
 • Kan avge kemiska ämnen, såsom flyktiga organiska föreningar (VOC), som kan påverka luftkvaliteten inomhus. Det är viktigt att välja vinylgolv med låga VOC-nivåer om du är oroad över inomhusluftens kvalitet.
 • Tillverkningen av vinylgolv innebär användning av kemikalier och resurser som kan ha negativ påverkan på miljön. Återvinning och korrekt avfallshantering är viktiga för att minska dess miljöavtryck.
 • Kan reagera på temperaturfluktuationer genom att utvidga eller kontrahera. Detta kan leda till problem som klibbande eller buktande golv om de inte har installerats korrekt.
 • Till skillnad från trägolv kan vinylgolv inte slipas och omvandlas om de blir slitet eller repigt. Det innebär att om de blir allvarligt skadade, kan det vara nödvändigt att byta ut hela golvet.

Följ oss @tapethandeln.se på Instagram