Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

FRÅGOR OCH SVAR

 

HUR RÄKNAR MAN UT HUR MÅNGA RULLAR SOM BEHÖVS?

För att ta reda på hur många rullar du behöver, bör du veta längd och bredd på dina väggar.

 

 

VILKA UNDERLAG KAN MAN TAPETSERA PÅ?

Grundregeln är att underlaget alltid ska vara torrt, jämnt och väl förankrat.

 

 

HUR GÖR MAN FÖR ATT TA BORT TAPET SKARVAR?

Om det gäller överlappsskarvar kan man slipa ned dem med sandpapper alt. hyvla ned dem med en speciell liten hyvel avsedd för ändamålet. Ibland kan dessa överlappsskarvar sitta lite lösare och då går det bra att använda sig av en kniv och skära/riva ned dem. Därefter spacklar man och slipar ytan jämn för att sedan tapetsera på nytt.

 

HUR MÖNSTERPASSAR MAN?

Beroende på om mönstret har en rak eller förskjuten passning så finns det olika sätt att mönsterpassa. 

 

 

HUR TAPETSERAR MAN RUNT VÄGGUTTAG?

1. Slå av strömmen och montera ned kontaktdosan/strömbrytaren.

2. Tapetsera rätt över och skär sedan bort ett litet hål över sladdarna där kontakten annars sitter. Sätt sedan tillbaka kontaktdosan/strömbrytaren.

 

 

VART BÖRJAR MAN TAPETSERA?

Utgå ifrån rummets mest iögonfallande hörn. Därifrån tapetserar du först åt ena, sen åt andra hållet. På det sättet kommer ev. små missar i t.ex. mönsterpassning inte att synas.

 

 

KAN MAN TAPETSERA EN LJUS TAPET ÖVER EN MÖRK?

Ja, alla våra tapeter har tillräckligt hög opacitet för att kunna täcka en mörk mönstrad tapet utan att det syns igenom.

 

 

HUR FÅR JAG BORT BUBBLOR I TAPETEN?

Var noga med att få bort alla blåsor under tapeten med hjälp av tapetverktyget. En tapetborste är ofta för mjuk, använd istället rekommenderat tapetverktyg. Blåsor som inte går att avlägsna kan bero på att lim fattas eller att du använt för lite lim. Det kan också gamla blåsor i föregående tapetlager av äldre papperstapet som sväller upp. Ofta så sträcker dessa ut sig ingen när limmet torkat med om de är större än en handflata så bör dessa åtgärdas genom slipning och spackling innan arbetet fortsätter. 

 

 

VILKA VERKTYG BEHÖVER JAG NÄR JAG TAPETSERAR? 

 

Du behöver:

1. Tvättsvamp
2. Vattenpass eller lod
3. Pensel
4. Tapetverktyg
5. Sax
6. Skarvrulle
7. Tumstock
8. Roller
9. Tapetkniv  

 

 

 

MATERIAL

 

VAD ÄR EN NON-WOWEN TAPET?

Non-woven är en tapet av papper med inslag av polyesterfiber som gör att den är våtstark och inte sväller. Du kan då limma direkt på väggen och sätta tapeten direkt kant-i-kant.

 

 

VILKA KOLLEKTIONER ÄR PAPPERSTAPET OCH VILKA ÄR EASY-UP?

Majoriteten av våra tapeter är EasyUp. Det framgår alltid på rulletiketten och i tapetboken om tapeten du valt är av EasyUp-kvalitet eller inte. Kollektionen Borosan Papper är dock en papperstapet.

 

 

VAD MENAS MED EASYUP?

EasyUp-tapet är en non-woven-tapet som innebär att du limmar direkt på väggen och sen sätter tapeten. Du får då fina skarvar eftersom man sätter tapeten kant i kant istället för en överlappning. Med Easy-up innebär det även att tapeten har tillräckligt hög opacitet för att kunna täcka över en gammal tapet som underlag utan att det mönstret eller färgen syns igenom.

 

 

VAD ÄR SKILLANDEN PÅ PAPPERSTAPET OCH EASYUP-TAPET?

Skillnaden är att man i EasyUp materialet har tillsatt polyesterfibrer i pappersmassan vilket gör att du kan limma direkt på väggen och sedan sätta dit EasyUp-tapeten. EasyUp-tapeten är även mer våtstark och sväller inte på väggen vilket innebär att du kan sätta tapeten kant i kant för att slippa överlappande skarvar. Papperstapet är alltså gjort på pappersmassa utan poliesterfibrer.

 

 

HUR TAPETSERAR MAN MED EASYRECOVER-TAPET?

Om möjligt testa gärna på en mindre yta för att se resultatet på det underlag du ska täcka. För att Recover ska fästa mot underlaget så ska det vara torrt och rent. Målade underlag ska tvättas med Målartvätt eller liknande. Vid starkt sugande underlag kan en förlimning behövas. Applicera rikligt med lim, enligt rekommendationen på produktetiketten, i ett jämnt skikt på underlaget för 2-3 våder i taget. Låt limmet torka ca 15 minuter för bästa klibbförmåga. Montera våderna kant i kant och pressa noggrant bort all luft med lämpligt tapetverktyg. Renskär överskott med vasst verktyg. Låt torka helt (12-24 timmar) innan tapetsering eller målning på ytan.

 

 

HUR ÅTERANVÄNDER JAG GAMMAL TAPET?

Du återvinner tapeter som brännbart.

Följ oss @tapethandeln.se på Instagram