Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Tapetsera hörn - Så gör du

Att tapetsera hörn kan vara en utmaning, men med rätt teknik och noggrannhet kan du uppnå en perfekt och sömlös finish i ditt rum. En anledning till varför man inte bör tapetsera genom eller över hörn med hel våd är att det vanligtvis finns ojämnheter just i hörnen. Detta kan göra att hörnet "ringlar sig". Men det finns förstås flera olika sätt att tapetsera hörn. Här visar vi ett av dem.

Tapetsera ytterhörn

Så gör du:

 

 1. När du ska tapetsera ytterhörn bör du börja med att dra upp en tapetvåd på vanligt sätt, så att det mönsterpassar mot föregående våd. Markera nertill och kapa sen våden, med en marginal om minst 10 cm.

 

 1. Mät avstånd från föregående vådkant fram till hörn. Lägg till ca 20 mm.

 

 1. Klipp eller skär loss en lodrät remsa från den avkapade våden, motsvarande avståndet mellan vådkant till hörn + 20 mm. Klipp/skär på vänster sida om du tapetserar åt höger, på höger sida om du tapetserar åt vänster). Låt överflödet vara kvar upp- och nertill.

 

 1. Limma väggen och hörnet noga med pensel och roller, mönsterpassa den tillklippta våden och klipp ett snitt i över och underkant precis i hörnet så att du enkelt kan vika och fästa våden runt hörnet. Använd fingrarna och tapetverktyget för att trycka remsan på plats och få bort eventuella luftbubblor.

 

 1. Märk nu upp en ny lodlinje med vattenpasset precis som du gjorde för att loda in den allra första våden och sätt denna linje så långt in på den nya väggen att den hamnar synlig precis jämte den våddel du nu skall sätta upp. Stryk först lim på framsidan av den första våden, som du skall överlappa, med en pensel och limma sedan vidare på väggytan med rollern.

 

 1. Ta nu den resterande delen av den våd du nyss klippte din remsa från och sätt den vid din förra remsa med ett överlapp på 10-15 mm och loda in mot din ritade linje.

 

 1. Sätt våden ca 5 mm in från hörnet. Annars finns risk att den rivs upp om man går mot hörnet. Mönsterpassa så gott det går mot den föregående våddelen (här får man kompromissa pga överlappet).

 

 1. Tvätta bort överflödigt lim med blöt svamp i skarvar och mot lister.

Tapetsera innerhörn

Så gör du:

 

 1. När du ska tapetsera innerhörn gör du på sammma sätt som för ytterhörn – dra upp en tapetvåd på vanligt sätt, så att mönstret passar mot den tidigare våden. Markera sedan nertill och kapa våden med en marginal på cirka 10 procent.

 

 1. Mät avståndet från kanten på den tidigare våden fram till hörnet och lägg till cirka 20 mm.

 

 1. För att skapa en lodrät remsa, klipp eller skär ut en bit från den avkapade våden som motsvarar avståndet mellan vådkanten och hörnet plus cirka 20 mm. Om du tapetserar åt höger, klipp/skär på vänster sida, och om du tapetserar åt vänster, klipp/skär på höger sida. Se till att lämna överflödet kvar både upp- och nertill.

 

 1. Limma hörnet noga med pensel samt stryk lim några cm in på nästa vägg, mönsterpassa och fäst sedan remsan genom hörnet. Använd fingrarna och tapetverktyget för att trycka remsan på plats och få bort eventuella luftbubblor. Klipp gärna ett snitt upptill och nertill precis i hörnet så blir det lättare att rycka in tapeten i hörnet vid tak och golvlist. Skär av nertill och upptill.

 

 

 

5. Märk nu upp en ny lodlinje med vattenpasset precis som du gjorde för att loda in den allra första våden och sätt denna linje så långt in på den nya väggen att den hamnar synlig precis jämte den våddel du nu skall sätta upp. Stryk först lim med penseln på framsidan av den förra våddelen som nu sitter i hörnet och som du skall överlappa. Limma sedan vidare på väggytan med rollern.

 

6. Ta nu den resterande delen av den våd du nyss klippte din remsa från och sätt den vid din förra remsa i hörnet med ett överlapp på 10-15 mm och loda in mot din ritade linje. Mönsterpassa så gott det går i hörnet (här får man kompromissa pga överlappet).

 

7. Skär av nertill och upptill. Tvätta bort överflödigt lim med blöt svamp i skarvar och mot lister. Klart! Nu är det bara att fortsätta som vanligt, våd för våd.

Följ oss @tapethandeln.se på Instagram